Firewalls en Netwerkbeveiliging

Als ICT-beheerder of ICT-manager weet u hoe belangrijk het is om het netwerk en gegevens te beschermen. Een firewall en netwerkbeveiliging zijn onmisbare aspecten van uw beveiligingsstrategie. Maar waarom zijn ze precies nodig en hoe werken ze? We leggen het hieronder uit.

 

Wat is een firewall?

Een firewall is een systeem of apparaat dat uw netwerk scheidt van het internet. Het controleert de verkeersstroom tussen uw interne netwerk en het internet en beschermt uw netwerk tegen ongewenste toegang en cyberaanvallen. Een firewall bepaalt welke gegevens er door mogen en welke niet.

 

Wat is een firewall?

Een firewall is een systeem of apparaat dat uw netwerk scheidt van het internet. Het controleert de verkeersstroom tussen uw interne netwerk en het internet en beschermt uw netwerk tegen ongewenste toegang en cyberaanvallen. Een firewall bepaalt welke gegevens er door mogen en welke niet.

 

Hoe werkt een firewall?

Een firewall werkt volgens specifieke regels, die bepalen welk verkeer wordt toegelaten en welk verkeer wordt geblokkeerd. Dit kan op basis van onder andere afzender, bestemming, poort en protocollen.

Wanneer een verzoek binnenkomt, controleert de firewall deze regels om te bepalen of het verkeer mag worden doorgegeven of geblokkeerd. Als het verzoek voldoet aan de regels, wordt het verkeer doorgegeven. Als het verzoek niet voldoet aan de regels, wordt het verkeer geblokkeerd.

 

Waarom is een firewall nodig?

Met een firewall kunt u uw netwerk en gegevens beschermen tegen cyberaanvallen en ongewenste toegang. Hierdoor verhoogt u de beveiliging van uw bedrijfsgegevens en voorkomt u dat vertrouwelijke informatie in verkeerde handen valt.

Bovendien beschermt een firewall uw netwerk tegen virussen en malware die zich via het internet verspreiden. Dit betekent dat u zich minder zorgen hoeft te maken over uw bedrijfsgegevens en dat u zich kunt richten op uw corebusiness.

 

 

Pelican ICT maakt uw netwerk veilig

Zoals u heeft kunnen lezen, is het cruciaal een firewall binnen uw netwerk te plaatsen. Gelukkig is dit in bestaande netwerken vaak prima geregeld. Toch komt het regelmatig voor dat het geplaatste firewallmodel verouderd is, zijn werk niet meer goed doet of dat uw huidige onderhouds- en licentiekosten onnodig hoog zijn. In dat geval kan Pelican ICT een analyse maken van uw situatie en een degelijk advies geven om uw netwerk weer veilig en betrouwbaar te maken. Wij zijn niet gebonden aan één bepaalde fabrikant. Op basis van uw behoeften en wensen kunnen wij diverse firewalls leveren en installeren van o.a. Juniper, SonicWALL en Cisco.

 

Pelican ICT Managed Firewall Service

Firewalling is een vak apart en Pelican ICT verstaat dat vak goed. Het is helaas niet zo dat als een firewall eenmaal geconfigureerd is,  u er vervolgens geen omkijken meer naar heeft. De beveiliging van uw netwerk is een continu proces waar u wellicht de kennis niet voor in huis heeft. Via de Managed Firewall Service beheren wij uw firewall op afstand. Uw firewall en netwerkstatus worden automatisch gemonitord. Indien een hacker uw netwerk aanvalt, noodzakelijke software updates nodig zijn of andere defecten binnen uw netwerk gedetecteerd worden, kunnen wij door de monitoring service direct schakelen.